Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yayın

yumurtacı tavuk ırklarından nick brown-lohman brown-atak s

Salma tavukçulukta en çok tercih edilen yumurtacı tavuk ırkları performans karşılaştırması Tavuk ırkları Nick Brown Lohman Brown Atak S Tüy rengi kahverengi kahverengi siyah % 50 verime ulaşma yaşı 142-152 gün 150 -160 gün 160-170 gün Yumurta üretim zirvesi % 94-96 % 92-94 % 90-92 Tavuk başına yumurta verimi 72 haftalık yaşta 80 haftalık yaşta 85 haftalık yaşta 315-320 370-390 380-390 311-316 353-383 378-383 300-302 340-350 360-370 Yumurta kabuk rengi kahverengi kahverengi kahverengi Yem tüketimi 115-120 gr 115-125 gr 117-128 gr Vücut ağırlığı 20 haftalık yaşta 1,48-2,00 kg 1,60-2,20 kg 1,80-2,15 kg Yaşama gücü Yetiştirme dönemi Yumurtlama dönemi % 96-98 % 92-96 % 97-98 % 90-92 % 97-98 % 94-96 Not: Tavukların salma ve serbest bakımda yem tüketimleri 10-20 gr aransında artmakta ve yumurta verimi bakıma - yeme göre değişiklik göstermektedir. Edirne-Kırklar

Salma tavukçuluk nasıl olur ?

Salma tavukçuluk, doğal olarak yetiştirilen tavukların ve yumurtaların elde edilmesine olanak sağlayan, organik bir sektörü temsil eder. Gıda sektöründe de artık organik tavuk yetiştirilmesine önem verilmektedir. Aynı şekilde organik yumurta da önem kazanmıştır. Gezen tavukların ve doğal yumurtaların sektörüne uygun şekilde salma tavukçuluk işini yapabilmek için uygun çiftlikleri temin etmekle başlamak gerekiyor. Kümeslerin uzun kısmı güney yönüne bakmakla birlikte, her kümes alanında 6 adet tavuk olması gerekir. Bu şart, kış mevsiminde sıcak kalmaları ve rahat bir şekilde yaşamaları için idealdir. Kümeslerin rahatsız edici ses ve ışık engellerinden de uzak olması gerekmektedir. Kümesler içerisinde uygulanacak her detay, tavukların yaşamı ve verimi açısından çok önemlidir.
Salma tavukçuluk

Tavukçuluk için en uygun ısı ve ışık dereceleri

Salma tavukçuluk sektörüne uygun şekilde ısı ve ışık ayarlarının yapılması gerekir. Bir tavuk yarka dönemindeyken 10 gün boyunca 24 saat ışık altında kalmalıdır. Korktuklarında birbirlerine yakınlaşmaları ve sıcak kalmaları için yapılır. Sürekli gece olması onları korkutur ve ölümler artar. Diğer dönemlerde günde 17 saat ışık almaları yeterlidir.

 Tavukların sağlıklı bir şekilde yaşaması ve verimli bir yumurta dönemi için kış mevsiminde en az 5 derece, yaz mevsiminde ise en yüksek 25 derece ısı ayarı şartı vardır. Uygun sıcaklıklar sağlanmadığı sürece kuluçka dönemi tehlikeye girer. Tavuklar folluklar üzerine çıkarak ısınmaya çalışır. Tavukçuluk sektöründe en önemli konu sıcaklık olarak kabul edilir. Çünkü tavuklar hassas hayvanlardır ve ani olarak değişen havaya uyum sağlamakta zorlanırlar. 5 derece altı ve 30 derecenin üstü, tavuklar için ölümcül tehlike içerir. Yumurta üretimini de engeller.

Sektör için gerekli malzemeler

  • Tavukçuluk sektörüne uygun üretilen çadırlar
  • Prefabrik ve betonarme alanlar
  • Organik tavukçuluk için üretilen doğal yemler
  • Ani hava değişimlerine karşı kümesler için izolasyon malzemesi
  • Çatıda ışık panelleri kullanılabilir. Böylelikle iç mekana gereken ışık sağlanır.
  • Beton taban üzerine pirinç kabukları ve talaşlar ile hazırlanacak zemin kaplamalar
  • Temizlik ve ilaçlama için araç ve malzeme temini
  • Bakıcıların kümes alanında giymesi gereken iş kıyafetleri
  • Sadece tavukların rahatça girip çıkabileceği kapılar olmalıdır. Ancak sansar ve gelincik gibi tavuklara zarar verebilecek hayvanların girmesine engel olunmalıdır.

Yorumlar